MANUAL OF OFFICE PROCEDURE
1. Each office is divided into:
(A) Divisions
(B) Departments
(C) Sections
(D) Units
Answer: (C) Sections
2. Each Section has one or more:
(A) Officers
(B) Clerks
(C) Record Keepers
(D) Typists only
Answer: (B) Clerks
3. Each clerk has a section:
(A) File number
(B) Letter and number
(C) Badge
(D) Office seal
Answer: (B) Letter and number
4. Who supervises sections?
(A) Typist
(B) Superintendent
(C) Record Keeper
(D) Office Manager
Answer: (B) Superintendent
5. The Fair Copy Section attends to:
(A) File preservation
(B) Tappal distribution, fair copying, and dispatching
(C) Office discipline
(D) Preparing reports
Answer: (B) Tappal distribution, fair copying, and dispatching
6. In the Fair Copy Section, there may be:
(A) Only Officers
(B) Clerks or Typists
(C) Record Keepers
(D) Managers
Answer: (B) Clerks or Typists
7. If the Fair Copy Section has five or more typists, they are supervised by:
(A) Record Keeper
(B) Fair Superintendent
(C) Superintendent
(D) Office Manager
Answer: (B) Fair Superintendent
8. Who is responsible for keeping files and records in head and district offices?
(A) Superintendent
(B) Record Keeper
(C) Clerk
(D) Typist
Answer: (B) Record Keeper
9. The Office Manager or Head Ministerial Officer supervises:
(A) Only typists
(B) Only Fair Copy Section
(C) The whole office – business and discipline
(D) Only clerks
Answer: (C) The whole office – business and discipline
10. Which is correct?
(A) Record Keeper → Dispatching tappal
(B) Superintendent → Supervising sections
(C) Fair Superintendent → General office discipline
(D) Typist → Supervising clerks
Answer: (B) Superintendent → Supervising sections
11. Distribution of tappal is done by:
(A) Record Keeper
(B) Fair Copy Section
(C) Superintendent
(D) Office Manager
Answer: (B) Fair Copy Section
12. Who is higher in authority: Clerk or Superintendent?
(A) Clerk
(B) Superintendent
(C) Both equal
(D) Typist
Answer: (B) Superintendent
13. A section letter and number are given to:
(A) Superintendent
(B) Clerk
(C) Record Keeper
(D) Typist
Answer: (B) Clerk
14. Who ensures discipline in the office?
(A) Typist
(B) Clerk
(C) Office Manager or Head Ministerial Officer
(D) Record Keeper
Answer: (C) Office Manager or Head Ministerial Officer
15. Which section is concerned with fair copying?
(A) Record Section
(B) Fair Copy Section
(C) Office Manager’s Office
(D) Superintendent’s Section
Answer: (B) Fair Copy Section
16. The person in charge of file custody is called:
(A) Record Keeper
(B) Clerk
(C) Superintendent
(D) Manager
Answer: (A) Record Keeper
17. Five or more typists together are supervised by:
(A) Superintendent
(B) Fair Superintendent
(C) Office Manager
(D) Head Ministerial Officer
Answer: (B) Fair Superintendent
18. Which officer supervises the entire office staff?
(A) Clerk
(B) Superintendent
(C) Office Manager / Head Ministerial Officer
(D) Record Keeper
Answer: (C) Office Manager / Head Ministerial Officer
19. Which one is NOT the duty of Fair Copy Section?
(A) Dispatching letters
(B) Tappal distribution
(C) File custody
(D) Fair copying
Answer: (C) File custody
20. The Manual of Office Procedure mainly deals with:
(A) Rules for discipline only
(B) Guidelines for working of office sections
(C) Accounting procedures
(D) Typists’ duties alone
Answer: (B) Guidelines for working of office sections
No comments:
Post a Comment
Note: only a member of this blog may post a comment.